23. آبان 1393 - 10:36
سلامت زنان؛سلامت نسل‌ها/ شعاری که در كهگيلويه و بويراحمد مغفول ماند
سالیانه بیش از نیم میلیون زن در سرتاسر جهان عمدتاً به دلیل عوارض حاملگی و زایمان جان خود را از دست می‌دهند.

به گزارش خامی، به نقل از سايت زنان استان كهگيلويه و بويراحمد(ايل بانو) هرساله هفته آخر مهرماه (۲۴ لغایت ۳۰ مهرماه) به‌عنوان هفته ملی سلامت بانوان ایرانی (سبا) نام‌گذاری شده و از سوی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با شعاری در راستای ارتقای سلامت زنان اعلام مي شود.

 

شعار هفته مذكور در سال جاری سلامت زنان؛ سلامت نسل‌ها تعیین شد تا فعالیت‌ها و برنامه‌های ویژه‌ای به‌منظور حساس سازی مدیران سلامت و عموم مردم نسبت به ابعاد مختلف سلامت زنان اجرا شود ولی این شعار که متولی آن مرکز بهداشت استان و مراکز بهداشت شهرستان‌ها در سطح استان کهگیلویه و بویراحمد بود، علی‌رغم فعالیت‌های گسترده حوزه بهداشت و درمان استان مغفول ماند.

 

اگر باور داشتیم که زنان بخش مهمی از جامعه هستند و سلامت آنان با سلامت افراد خانواده و جامعه پیوند عمیقی دارد، فرهنگ‌سازی مناسب در این ایام را همچون برنامه‌های هفته سلامت سال جاری یا هفته ملی سلامت مردان در سال گذشته برجسته می‌نمودیم. 

 

از آن جائی که زنان محور سلامت خانواده محسوب می‌ شوند علاوه بر مدیریت سلامت اعضای خانواده، الگوی اصلی آموزش و ترویج شیوه زندگی سالم به نسل بعدی نیز هستند، از طرف دیگر زنان بیش از نصف جمعیت را در دنیا به خود اختصاص می‌دهند باوجودآن که امید به زندگی زنان بیشتر از مردان است؛ ولی زنان بیش از مردان دچار بیماری و معلولیت می‌شوند و دست یافتن به‌سلامت آنان نسبت به مردان بسیار مشکل‌تر است.

 

اگرچه نوزادان دختر از زمان تولد در مقابل عفونت و سوءتغذیه مقاوم‌تر از نوزادان پسر هستند اما در برخی از جوامع به دلیل مسائل فرهنگی و اجتماعی نظیر فرق گذاردن بین دختر و پسر، فشار کار بیشتر برزنان در داخل و خارج از منزل، تأمین نکردن نیازهای خاص بهداشتی زنان بخصوص در سنین باروری و … سلامت زنان با مشکلات جدی مواجه می‌گردند.

 

زنان در انجام مسئولیت جهت تأمین بهداشت و سلامت جامعه نقش مهم‌تر و مؤثرتری از مردان عهده‌دار هستند، زیرا آنان نه‌تنها مسئول سلامت خود می‌باشند بلکه بیشترین مراقبت‌ها را برای سلامت و بهداشت خانواده خود نیز انجام می‌دهند، بنابراین چنانچه مشکلاتی از قبیل سوءتغذیه، کار طاقت‌فرسا و دیگر مسائل فرهنگی و اجتماعی مؤثر بر سلامت آن‌ها نادیده گرفته شود، علاوه بر سلامتی خودشان، سلامتی خانواده آنان نیز دچار آسیب خواهد شد.

 

پس هرقدر در راستای ارتقای سلامت زنان جامعه تلاش کنیم در راستای سلامت جامعه کوشیده‌ایم؛ و در حقیقت شادابی زنان باعث شادابی و سلامت خانواده و جامعه می‌شود.

 

همانطوری که دست اندرکاران ، کارشناسان وعوامل اجرایی عرصه سلامت معتقدند که در انجام مراقبت‌های بهداشتی اولیه، زنان از سه نظر موردتوجه هستند:

 

۱ ـ   به‌عنوان افرادی که مستقیماً از این مراقبت‌ها بهره‌مند می‌شوند.

۲ ـ   به‌عنوان مادران خانواده

۳ ـ   به‌عنوان کارکنان خط مقدم بهداشت در خارج از منزل

برای اینکه بتوان مرگ‌ومیر زنان را به‌ویژه در کشورهای درحال‌توسعه کاهش داد، باید بر هر سه نقش فوق‌الذکر تأکید لازم به عمل آید.

 

با توجه به همه اين تفاسیر زنان کهگیلویه وبویراحمد انتظار داشتند مسئولان تلاشگر بخش بهداشت ودرمان استان به این موضوع کم هزینه توجه خاص می نكردند تا همچون دیگر خدمات ماندگار و افتخارآفرین دانشگاه علوم پزشکی استان مرهمی باشد بر دردهای آنان، در این راستا شایان ذکر است که قبل از اینکه دختران ازنظر جسمی و اجتماعی از بلوغ لازم برخوردار شوند؛ قابلیت بارداری و تولیدمثل پیدا می‌کنند.

 

 بارداری و بچه‌دار شدن در دوران بلوغ و بخصوص در اوایل این دوران، مخاطرات قابل‌توجهی را برای مادر و کودک به همراه دارد. سالیانه بیش از نیم میلیون زن در سرتاسر جهان عمدتاً به دلیل عوارض حاملگی و زایمان جان خود را از دست می‌دهند. اگر برنامه‌ریزی و فاصله‌گذاری مناسب در بین بارداری‌ها صورت گیرد؛ همه‌ساله از مرگ حدود ۶/۵ میلیون شیرخوار و ۲۰۰۰۰۰ مادر در دنیا جلوگیری می‌شود؛ اما در کنار پیشگیری از مرگ‌ومیر مادران به دلیل بارداری و زایمان، باید امکانات لازم برای حاملگی و زایمان بدون خطر در سطح گسترده را در اختیار آنان قرارداد.

 

 امسال شبکه بهداشت ودرمان گچساران در هفته ملی سلامت بانوان ایرانی (سبا) فعالیت های نسبتا خوبی داشتند که در وبدا دانشگاه منعکس شد ولی می طلبد که مرکز بهداشت استان در سال های آتی این امر مهم را در همه شهرستان های استان نهادینه كرده و زنان را در این ارمغان سلامتی سهیم كنند و نگذارند که شعار سال آینده و سبا مغفول بماند.

 

انتهاي پيام/

نظرات کاربران