30. فروردين 1404 - 15:03
در کارگروه منابع‌ آبی باشت مطرح شد؛
راهکار استاندار کهگیلویه‌و‌بویراحمد برای عبور از تنش آبی
یدالله رحمانی گفت: روی بحث صرفه‌جويی خیلی فرهنگ‌سازی شود و باید کار تبلیغات صرفه‌جویی در سطح استان و کشور انجام گیرد و در صدا و سیما حتما منعکس کنید

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «باشت‌نیوز » جلسه شورای حفاظت از منابع آبی با حضور استاندار استان کهگیلویه و بویراحمد و جمعی از معاونان و مدیران کل استانی، فرماندار شهرستان باشت و اعضای شورای حفاظت از منابع آب در سالن اجتماعات فرمانداری شهرستان باشت برگزار شد.

در این جلسه فرماندار باشت به ارائه گزارشی از نقاط ضعف و قوت منابع آبی شهرستان پرداخت.

آرش مصلح در این جلسه گفت: کشت برنج در زیر چاه‌ها و مناطقی که دچار تنش آبی هستند ممنوع است و در سال زراعی ۱۴۰۴ شاهد کاهش ۴۷ درصدی بارش در استان کهگیلویه و بویراحمد بودیم، این استان بیشترین کاهش بارش‌ها را در کشور داشت که با این شرایط در فصل گرم امسال با مشکل کم‌آبی روبه‌رو خواهیم شد و حجم آب سدها، رودخانه‌ها و چاه‌ها کاهش پیدا می‌کند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: با هدف مدیریت بهتر منابع آبی، کشت برنج در زیر چاه‌های همه مناطق استان و کشت محصولات پر آب‌بر در مناطق دارای تنش آبی این استان ممنوع شده است.

مصلح تصریح کرد: فرماندار شهرستان‌ با همکاری جهاد کشاورزی و اداره آب شهرستان باید الگوی کشت هر شهرستان را برای کشت‌های بهاره و تابستان تدوین کنند و کشاورزان طبق این مدل اقدام به کشت و کشاورزی نمایند.

وی ادامه داد: در صورتی که کشت محصولات آب‌بر انجام شود کشاورزان دچار خسارت و ضرر می‌شوند و جهت جلوگیری و پیشگیری از وارد شدن خسارات ناشی از کم آبی این موضوع تدوین شده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین امید گنجه در این جلسه ضمن خیر مقدم به استاندار و هیات همراه گفت: الحق و الانصاف آرامش خوبی در استان داریم و کارهایی خوبی در استان دارد انجام می‌گیرد، موضوع مورد بحث کشت برنج است که با ابلاغ این خبر مردم حساس شدند، با توجه به اینکه کشت برنج در شهرستان باشت زیاد است، حداقل به تناسب محدود شود و لفظ ممنوعیت برداشته شود. از مسئولین انتظار داریم که تجدید نظری در این مورد داشته باشید، این مسئله را حتما رسیدگی نمایید. 

امام جمعه شهرستان باشت بیان کرد: مشکل تنش آبی شهرستان در این فصل همیشه مورد بحث بوده مخصوصا روستاهای لار، درک و تلچگاه که واقعا مشکل دارند و گاهی در تابستان هفته‌ای دو ساعت فقط آب دارند و این شرایط بسیار سخت است و از دولت و مسئولان انتظار داریم این مشکلات را رفع نمایید.

وی گفت: البته مردم هم رعایت نمی‌کنند، با وجود این تنش بی‌آبی باغ‌هایی در مسیر به چشم می‌خورد و این نشان می‌دهد که انشعابات غیر مجاز وجود دارد ولی با این وجود تأکید می‌کنم مشکل آب را جدی بگیرید و اگر تانکرهای آب نباشد با معضل جدی مواجه خواهیم شد.

یدالله رحمانی ضمن قدردانی از حضور اعضای حاضر در جلسه کارگروه حفاظت از منابع آبی گفت: ما با قصد حضور در جلسه کارگروه خدمتتان رسیدیم حتما سفر یک روزه‌ای را معاون محترم برگزار خواهم کرد که در خدمت مردم شریف شهرستان باشت باشیم و با تفصیل برنامه‌ها و طرح‌های توسعه شهرستانی را دنبال کنیم منتهی همزمان با سفر به گچساران شد و با برنامه‌ریزی معاون عمرانی استانداری در این جلسه حضور پيدا کردیم. 

استاندار کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: به دلیل شرایط خاصی که در آن قرار گرفتیم ما تقریبا از لحاظ کاهش بارش سالیانه، بدترین وضعیت را در بین استان‌های مختلف کشور داریم از این لحاظ که با بیشترین کاهش مواجه هستیم آخرین گزارشی که داده شد ۴۸درصد بارش بلندت را ما تاکنون داشتیم و خب بعید می‌دانم بارش قابل توجهی هم در همین شرایط داشته باشیم.

وی مطرح کرد: بعد از استان ما، استان چهارمحال و بختیاری بیشترین کاهش و بیشترین تنش آبی را خواهند داشت و لذا بایستی در مدیریت مصرف حداکثر تلاشمان را معمول کنیم و همان‌طوری که مطرح شد اولویت بحث تامین آب شرب هست و موضوع را به صورت روزانه و هفتگی هم بایست رصد کنیم حتما آقای شهامت پیگیری کنند که جلسات تنش آبی در شهرستان‌ها هم به صورت مستمر تشکیل شده و دستورالعمل‌هایی که به صورت ملی ابلاغ می‌شود حتما تشریح کنیم اگر لازم شد دوره‌های آموزشی بذاریم و همه دست به دست هم دهیم که بتوانیم این ۶ ماه اخیر را پشت سر بگذاریم که از این لحاظ کمترین تنش کم‌آبی در جامعه را داشته باشیم.

رحمانی در ادامه به بحث ممنوعیت کشت برنج پرداخت و ادامه داد : ما در کارگروه استانی هم بحث و سیاست کلی را بهش اشاره کردیم اینجا همان رویه را داریم و نمی‌خواهیم تصمیم جدیدی بگیریم که خدای نکرده تلقی شود که ما می خواهیم کلا کشت برنج رو ممنوع کنیم و نباید طوری برای کشاورزان تلقی شود که اثر روانی داشته باشد و باعث ایجاد مسئله خاصی شود.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد بر بحث پیگیری تانکرهای آب تأکید کرد و در ادامه مطرح کرد:  این بحث از بدو ورود آقای شهامت تاکنون مطرح شده است و ما داریم ۳۰ تانکر آب را آماده می‌کنیم در هر حال کار خوب و ارزشمندی است حتما پیگیری کنید که هم تحویل گرفته شود و هم جاهایی که بیشترین تنش آبی را دارد اولویت  تخیصیص به آنجا داده شود.

رحمانی درباره وارد کردن حلقه چاه در مدار مصرف گفت:  ۴ حلقه چاه موجود داریم با مکانیزمی که مطرح شد دستگاه‌ها به هر شکلی شده همکاری لازم را با هم داشته باشید که ما بتوانیم یکی از چاه‌ها رو وارد مدار کنیم و حداقل مشکل آب شرب شهری شهرستان را حل نماییم. اما اصلی‌ترین بحث این است که همه ما صرفه‌جویی در مصرف آب را در دستور کار خود قرار دهیم و صدا و سیما روی اين موضوع و  تبلیغات زیاد کار انجام دهند.

وی در ادامه گفت: روی بحث صرفه‌جويی خیلی فرهنگ‌سازی شود و کار تبلیغات صرفه‌جویی در سطح استان و کشور انجام گیرد، دستورالعمل مشترکی توسط اداره‌های آب منطقه‌ای و آبفای استان برای ابلاغ به ادارات تهیه و تنظیم کنید و در صدا و سیما حتما منعکس کنید و راهکارهایی برای کشاورزان ارائه دهید که ما در سطح کشور بیش از ۹۰‌درصد مصرف آب مربوط به کشاورزی است که در استان ما ۸۲‌درصد است.

رحمانی مطرح کرد: ما اگر بتوانیم  ۵‌درصد در مصرف آب صرفه‌جویی کنیم قطعا کل مشکلات آب شرب رها می‌شود و در صنعت به همین شکل است دوستان در شرکت شهرک‌های صنعتی، در صنعت و معدن بر روی این موضوع باید کار کنند و وظیفه اداره آبفا شناسایی لوله‌های فرسوده و ترمیم آنهاست و در همه شهرستان‌ها این کار را انجام دهید، این نکات، نکات کلی است و همه باید در بحث رعایت صرفه‌جویی با تاکید بر  دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌ها عمل کنند.

نظرات کاربران