26. مرداد 1393 - 13:35
مهمترین عامل بیماری ها، عوامل رفتاری هستند/ 65 درصد از افراد فعالیت بدنی غیر استاندارد دارند
عضو هیئت علمی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: بسیاری از بیماری ها به عوامل رفتاری انسان برمی گردند.

به گزارش خامی، به نقل از دکتر محسن شمس در گفتگو با سایت زنان استان کهگیلویه و بویراحمد(ایل بانو) با اشاره به وضعیت نامطلوب سلامت در جامعه، اظهار داشت: مردم از نظر سلامت به سه دسته تقسیم می شوندیا سالمند، بیمارند و یا در اثر بیماری عارضه پیدا کردند.

وی ادامه داد:  گروهی که سالمندند برخی از آن ها استعداد بیمار شدن را ندارند و برخی از آن ها در معرض بیماری قرار دارند.

این کارشناس بهداشت با بیان اینکه افراد بیمار به دو دسته تقسیم می شوند، افزود: افرادی که بیماری پنهان دارند و افراد ی که بیماری آشکار دارند.

وی بیان داشت: افرادی هستند که ناتوانند کسانی که ناتوانی آنان قابل برگشت است و کسانی که ناتوانی آن ها قابل برگشت نیست اصطلاحاً به این گونه افراد می گویند بین طیف سلامت و بیماری قرار دارند.

شمس با اشاره به خط سلامت اظهار کرد: این خط از سلامت کامل تا مرگ کشیده می شود از سلامت تا مرگ مراحلی وجود دارد که به شش قسمت تقسیم می شود

وی به علایمی که سلامتی را تهدید می کند اشاره کرد و افزود: سردسته بیمارهایی که سلامت را تهدید می کند بیماری های قلبی – عروقی هستند و مهمترین عامل مرگ و میر در کشور ما از جمله در استان کهگیلویه و بویراحمد بیماری های قلبی – عروقی هستند.

این کارشناس بهداشت در ادامه بیماری های قلبی –عروقی را بیماری بیان کرد که رگ های قلب را گرفتار می کنند، تصریح کرد: سوانح و حوادث و بعد سرطان ها  جز عواملی هستند که باعث مرگ و میر می شوند.

وی سرطان معده را شایع ترین سرطان در استان کهگیلویه و بویراحمد برشمرد و افزود: نوع تغذیه و سبک زندگی در شیوع این نوع سرطان بسیار مؤثر است.

شمس با اشاره به اینکه در قدیم بیماری هایی همچون وبا، سل، واگیر دار بودند بیان داشت: دیابت نوع دو (بزرگسالان) این نوع بیمار ها جز بیماری های غیر واگیر دارد محسوب می شوند

وی به عوامل منجر به بیماری اشاره و بیان کرد: عوامل واسطه ای که منجر به بیماری می شوند شامل فشار خون بالا، قند خون بالا،کلسترول بالا و چاقی موجب بیماری های قلبی – عروقی می شوند.

این کارشناس بهداشت عوامل رفتاری را مهمترین عامل بسیاری از بیماری ها دانست و خاطر نشان کرد: مصرف سیگار و دخانیات، فعالیت بدنی ناکافی ،تغذیه نامناسب (عادات بد غذایی)، مصرف مواد مخدر، رفتارهای خطرناکی که سوانح و حوادث می شوند، خشونت و رفتارهای خطرناک جنسی  یا رفتارهای جنسی غیر ایمن از جمله عوامل رفتاری در ایجاد بیماری هستند.

وی تأکید کرد: جامعه ایرانی فعالیت بدنی کافی ندارد ما یک فعالیت بدنی استاندارد داریم که می تواند جلوی بسیاری از بیماری های قلبی –عروقی را بگیرد

شمس با اشاره به تعریف فعالیت بدنی تصریح کرد: اگر ما 5 بار در هفته و هر بار به مدت 30 دقیقه یک فعالیت بدنی سبک مانند پیاده روی داشته باشیم و یا فعالیت بدنی شدید در هفته آن هم سه بار در هفته و هر بار حداقل به مدت 25 دقیقه داشته باشیم.

وی با یبیان اینکه تعداد افرادی که فعالیت بدنی سبک انجام می دهند کم است، یاد آور شد: بر اساس آمار وزارت بهداشت تعداد افرادی که فعالیت بدنی کافی دارند 24 درصد مردان و 46 درصد زنان هستند.

عضو هیئت علمی دانشکده بهداشت و طراح برنامه قلب سالم در یاسوج اظهار کرد: به طور متوسط می توان گفت که 35 درصد افراد در کشور فعالیت بدنی آن ها در حد استاندارد و 65 درصد فعالیت بدنی کافی ندارند.

 وی در ادامه با اشاره به این که کسانی که فعالت بدنی کافی ندارند به انواع بیماری از جمله اضافه وزن دچار می شوند تصریح کرد: در کشور ما تعداد افرادی که اضافه وزن دارند در بین مردان 40 درصد  و در بین زنان  حدود52  درصد است.

شمس با اشاره به اینکه درصد زنان چاق دو برابر مردان است، ابراز داشت: حدود 12 درصد مردان و 14 درصد زنان به اندازه کافی میوه و سبزی در روز مصرف می کنند.

طراح قلب سالم در یاسوج بیان کرد: در جامعه ایرانی 11/4 درصد و حدود 1درصد زنان روزانه سیگار می کشند.

وی در پایان جامعه ایرانی را یک جامعه بی تحرک بیان کرد و گفت: حدود 12 درصد سیگاری ها به تغذیه خود هم توجهی ندارند و نتیجه آن قرار گرفتن در معرض خطر بیماری های قلبی – عروقی است.

انتهای پیام/

نظرات کاربران