26. مرداد 1393 - 13:40
چرخش ۱۸۰ درجه ای روزنامه های اصلاح طلب در برابر “به جهنم” گفتن روحانی/ وقتی نظر نشریات زنجیره ای یک شبه تغییر کرد!
تغییر مواضع روزنامه های اصلاح طلب در برابر سخنان جنجال برانگیز روحانی پس از یک روز، از مذاکرات پشت پرده ای خبر می دهد که این روزنامه ها را با تیم روحانی همراه می کند.

به گزارش خامی، به نقل از مرصاد، سخنان رئیس جمهور در همایشی که در مرکز مطالعات وزارت امور خارجه با حضور سفرا و رؤسای نمایندگانی‌های ایران در خارج از کشور برگزار شد، به اندازه ای جنجال برانگیز بود که هنوز پس از گذشت چند روز باز هم حواشی آن ادامه دارد. 

اما آنچه که در این موضوع اهمیت پیدا می کند یکه خوردن رسانه های منتسب به اصلاح طلبان بود که نمی دانستند در برابر چنین سخنانی چه موضعی را بگیرند.

بسیاری از نشریات اصلاح طلب از جمله "شرق"، "ابتکار"، "اعتماد" و "آرمان امروز" یک روز پس سخنان روحانی با توجه به اینکه شدت انتقاد روحانی و لحن صحبت وی در برابر متقدان غیر قابل انتظار بود، با انتشار یادداشت هایی از سردبیران و روزنامه نگاران اصلاح طلب از ادبیاتی که روحانی استفاده کرده بود، انتقاد کردند.

روزنامه شرق (۲۱ مرداد): ادبیات روحانی برای حامیان رئیس جمهور شگفتی ساز بود!

سردبیر روزنامه شرق در سرمقاله روز ۲۱ مرداد ماه نوشت: روحانی از جمله کسانی است که هم می‌تواند منتقدانش را غافلگیر کند و هم دوستانش را. رییس‌جمهور دیروز در همایش روسای نمایندگی‌های ایران در خارج از کشور، سخنانی درباره مذاکره هسته‌ای و مسایل سیاسی و چالش‌های اقتصادی کشور بیان کرد که مطابق اغلب موارد، حاوی نکات مهم و منطقی بود اما ادبیات بخشی از سخنرانی وی که منتقدان هسته‌ای را مخاطب قرار داد، از جنسی بود که به تیتر رسانه‌های منتقد تبدیل شد و شگفتی حامیان رییس دولت تدبیر و امید را برانگیخت.

 

داوود محمدی در بخش دیگری از این یادداشت با انتقاد از مشاوران رسانه ای روحانی و ادبیات روحانی در خصوص کم سواد خواندن منتقدان می نویسد: این نقد نیز بر برخی اعضای کابینه؛ مشاوران و تیم رسانه‌ای روحانی وارد است که با وجود سپری شدن یک سال از حیات دولت؛ هنوز در تبیین مواضع دولت و به‌ویژه پاسخگویی به انتقادهای تندروها؛ تحرک کافی ندارند و این احساس به وجود آمده که روحانی هم مسوولیت راهبری کابینه و هم دفاع از سیاست‌های دولت را یک تنه، بر دوش می‌کشد. پاسخگویی، وظیفه هر رییس‌جمهوری است اما بخشی از روشنگری‌ها و پاسخ به منتقدان و به‌ویژه تندروها را باید دولتمردان بر دوش کشند.

روزنامه آرمان امروز(۲۱ مرداد): روحانی نباید کلمه "به جهنم" را به کار می برد

روزنامه آرمان امروز نیز در مطلبی به قلم محمدتقی فاضل میبدی از ادبیات روحانی در آن همایش انتقاد کرد.

 

نویسنده این یادداشت در قسمتی از این مطلب می نویسد: دولت هم باید تحمل خود را بالاتر ببرد و تعابیری که از جانب دولت به کار برده می‌شود تعابیری باشد که مغایر با اخلاق و ادبیات نباشد. نقطه ضعفی را در سخنان روز گذشته ریاست جمهوری ندیدم و شاید اگر آقای روحانی، جمله به جهنم را به کار نمی‌بردند بسیار بهتر بود.

روزنامه ابتکار(۲۱ مرداد): سخنان آقای روحانی به هیچ وجه قابل قبول نیست

دیگر روزنامه اصلاح طلبی که روز ۲۱ مرداد به این سخنان روحانی واکنش نشان داد، روزنامه ابتکار بود که در سرمقاله خود این سخنان را غیر قابل قبول دانست.

فضل الله یاری در قسمتی از یادداشتی که در روزنامه ابتکار منتشر کرد، نوشت: اگر کسی نداند که گوینده این سخنان یک روحانی متین و منطقی به نام دکتر حسن روحانی است، بدون تردید به اشتباه می‌افتد و فکر می‌کند محمود احمدی نژاد این سخنان را بر زبان آورده است؛ به خصوص که در حافظه اش تصاویری دارد که در آنها رئیس جمهور سابق در حال گفتن جملاتی مانند: «آب را بریز آنجایی که می‌سوزد…»، «آن قدر قطعنامه صادر کنید که قطعنامه دانتان پاره شود…»، «یقه شان را می‌گیریم و سرشان را به سقف می‌کوبیم…» و ده‌ها جمله دیگر از این دست است.

 

اما واقعیت این است که این‌ها سخنانِ رئیس جمهور حسن روحانی است. از نگاه یک هوادار دولت شاید بتوان توجیه کرد که این سخنان نشان از فشارهای گسترده مخالفانِ پرنفوذِ دولت بر وی و دولت تحت امرش دارد، اما از منظر کسی که می‌کوشد انصاف را رعایت کند و بارها با سخنان این چنینی احمدی نژاد مخالفت کرده، به هیچ وجه قابل قبول نیست.

یاری در پایان این یادداشت می نویسد: آقای رئیس جمهور راه ناهموار و درازی در پیش رو دارید؛ سعی کنید همان حسن روحانی باشید، زیرا همان یک محمود احمدی نژاد برای ما کافی است!

روزنامه اعتماد(۲۱ مرداد): روحانی مثل احمدی نژاد حرف می زند

دیگر روزنامه اصلاح طلب منتقد سخنان روحانی یک روز پس این سخنان، در یادداشتی از ادبیات روحانی انتقاد کرد.

 

جواد دلیری سردبیر روزنامه اعتماد در سرمقاله این روزنامه با بیان اینکه ادبیات روحانی یادآور احمدی نژاد است، نوشت: جناب آقای رییس جمهور، مخاطب این یادداشت شما هستید: اجازه دهید «صریح»، «دوستانه» و «دلسوزانه» درباره سخنان دیروز شما بنویسم. دیروز در جمع سفرای ایران در خارج کشور اینچنین سخن گفتید: از بس بعضی ها هراسان زندگی می کنند و چون خودشان اعتماد به نفس ندارند، دیگران را هم اینچنین می بینند، لذا چند مورد از مذاکرات خود را در کتاب هسته یی آوردم تا این ترسوها بخوانند. یک عده شعار می دهند ولی بزدل سیاسی اند: هر وقت می خواهد مذاکره شود یک عده می گویند داریم می لرزیم: خب به جهنم، بروید یک جای گرم پیدا کنید…» جناب آقای روحانی رییس جمهور عزیز و محبوب: اجازه دهید از این سخنان شما تعجب کنیم. «ترسو» و «بزدل» خواندن منتقدان تان در شان شما نیست، اینکه بگویید «یک عده می گویند داریم می لرزیم، خب به جهنم» ادبیات فاخر یک رییس جمهور نیست آن هم شخصیتی چون شما که خوشبختانه از سلاله روحانیت نیزهستید. مگر نگفتید که دوران هشت سال گذشته برنمی گردد، پس چرا از ادبیاتی استفاده می کنید که ویژگی و مختص دولت سابق بود: در سال های دولت محمود احمدی نژاد یکی از انتقادهای همیشگی ما به رییس دولت این بود که چرا رییس جمهور از ادبیات فاخر و محترمانه استفاده نمی کند و هنوز آن جملات در یاد ما هست! «آنقدر قطعنامه دهید تا قطعنامه دان تان پر شود»، «آن ممه را لولو برد»، «گردن کلفت تر از تو هم نتوانست غلطی بکند» یا «آب را جایی که می سوزد بریز». آیا این جملات با سخنان دیروز شما تفاوتی دارد. هنوز یادمان نرفته که روزی که در کارزار انتخابات ریاست جمهوری وارد شدید، یکی از دغدغه های شخص شما آن بود که «دولت ادبیات درستی برای سخن گفتن با مردم به کار می برد»، حال به کار بردن این ادبیات از جنابعالی حداقل برای نگارنده جای تردید و شگفتی دارد! جناب آقای روحانی، روزی که بر مسند ریاست جمهوری نشستید، آنچه هواداران تان و رای دهندگان به شما و مطمئنا تمامی آحاد ملت ایران را خشنود کرد، ادبیات فاخر شما بود، هنوز یادمان نرفته در مناظره های تلویزیونی و مراسم تنفیذ و تحلیف و رای اعتماد چگونه سخن راندید. آن روزها، در همین روزنامه نوشتیم که سخنان شما آرامش را به کشور بازگرداند، اما امروز در آستانه یک سالگی دولت اعتدال، سخنان دیروز شما پیرو مشی اعتدال نبود و صادقانه بگوییم«این روحانی»، «آن روحانی» نبود.اینکه، جنابعالی و کارگزاران نظام در بزنگاه مهم ترین چالش سیاست خارجی راه مذاکره و منطق دیپلماسی را برگزیدند و برای عبور از گرداب پرونده هسته یی نه به توصیه طالبان تقابل و نزاع اعتنا کردید و نه دست تقدیر به چنگ حوادث و زمانه سپردید بلکه راهی را رفتید که بر آن عنوان تعامل و عقلانیت می نهند، قطعا مورد تایید رهبری نظام و آحاد ملت است، قطعا راه انتخابی در این ماجرا سر از میدان های گفت وگو و مذاکره درمی آورد. ابزار این راه هم گفتن و شنیدن و چانه زنی است.

تغییر نظر عجیب روزنامه های اصلاح طلب در برابر سخنان روحانی در ۲۲ مرداد

روزنامه های اصلاح طلب که در روز ۲۱ مرداد ماه از ادبیات روحانی در برابر منتقدان انتقاد کرده بودند، یک روز پس از انتقاد خود در روز ۲۲ مرداد ماه  ادبیات روحانی را قابل توجیه خواندند و اعلام کردند که حق روحانی بوده است که اینگونه سخن بگوید!

این تغییر ناگهانی روزنامه های اصلاح طلب نشان دهنده مسائلی در پشت پرده است که به تغییر نظر یکباره رسانه های اصلاح طلب انجامیده است. مسائلی از آن دست که انتقاد ها را به تعریف و تمجید تبدیل می کند و بده بستانی را به سرانجام می رساند!

در همین راستا روزنامه اصلاح طلب شرق در مطلب روز ۲۲ مرداد ماه با تغییر موضعی آشکار، سخنان روحانی را قابل دفاع خواند.

 

در این یادداشت که ادبیاتش نشان دهنده تلاش برای ماست مالی نقد روز گذشته خود نسبت به روحانی است، نویسنده دلیل دفاع از ادبیات روحانی را این می داند که چنین ادبیاتی لازمه سیاست امروز است به طوری که می نویسد: این درست که مشق کودکی بسیاری از ما این بود که «ادب مرد به ز دولت اوست» و «ادب، آداب دارد» اما سیاست نیز آداب خاص خود را دارد. کسی که می‌خواهد در این دریا شنا کند اما خیس نشود همان بهتر که در ساحل سلامت بنشیند و هرگز جامه عافیت از تن به در نکند.

پس از روزنامه شرق، ابتکار نیز سعی کرد، انتقاد خود را با تیتر "انتقادها برای به محاق بردن اصل سخنان روحانی است" به حمایت تبدیل کند.

 

 

 

در گزارش که روزنامه ابتکار منتشر کرده است، نویسنده آن با نقل قول از نزدیکان روحانی سعی دارد این مسئله را به خواننده القا کند که انتقاد ها از روحانی صرفا سیاسی است و استفاده روحانی از ادبیات خارج از عرف سیاسی، قابل دفاع است.

روزنامه آرمان نیز با انتشار چندین یادداشت از شخصیت های سیاسی اصلاح طلب و همچنین با انتشار گزارشی اختصاصی، سخنان روحانی را نه تنها قابل انتقاد ندانست بلکه منتقدین ادبیات روحانی را ( که خود نیز در روز ۲۱ مرداد ها در این تقسیم بندی قرار می گرفت!) به خوانش وارونه سخنان رئیس جمهور متهم کرد!

 

در گزارشی که روز ۲۲ مرداد روزنامه آرمان با چرخش موضع ۱۸۰ درجه ای نسبت سخنان روحانی منتشر کرد، آمده است: «یک عده به ظاهر شعار می‌دهند ولی بزدل سیاسی هستند؛ هر وقت می‌خواهد مذاکره شود یک عده می‌گویند ما داریم می‌لرزیم، خوب به جهنم، بروید یک جای گرم پیدا کنید برای خودتان.» این بخش از سخنان رئیس‌جمهور روحانی در همایش روسای نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور، کوهی از واکنش‌های موافق و مخالف را در اردوگاه‌های سیاسی و در شبکه‌های اجتماعی و بالاخره در ساختمان بهارستان به‌همراه داشت. برخی این سخنان را ناشی از عصبانیت و خشم روحانی دانسته و عده‌ای دیگر مطابق معمول با شدت هر چه تمام‌تر این گفتار را به باد انتقاد گرفته و تعابیر شگفت از آن بیرون کشیدند. جالب آنکه این گفتار روحانی از سوی برخی کنشگران هر دو طیف سیاسی مورد نقد و اعتراض قرار گرفت. «روحانی به منتقدان توهین کرد»، «این جملات نشانه نقدناپذیری دولت است» و «شأن رئیس دولت فراتر از به‌کارگیری این ادبیات است» ازجمله نقدهای روشنفکرانه به این سخن روحانی بود. حال آنکه مرور نص صریح کلام روحانی نامنطبق با این اشارات و استنتاج‌هاست.

روزنامه اعتماد نیز که سردبیر آن روز ۲۱ مرداد ماه به انتقاد تمام قد از روحانی پرداخته بود و آن را ادبیاتی همانند ادبیات مورد استفاده احمدی نژاد و به دور از شان رئیس جمهور اعلام کرد، در تغییر موضعی آشکار، با اختصاص صفحه سیاسی خود را به صورت ویژه به این موضوع از ادبیات مورد استفاده روحانی دفاع کرد!

 

این روزنامه در گزارش ها و مصاحبه هایی که منتشر کرد سعی داشت تا موضع انتقادی روزگذشته خود را نادیده بگیرد و بر اساس آنچه که می توان حاصل حوادث پشت پرده این روزنامه ها نامید، از موضع روحانی دفاع کند.

نظرات کاربران