29. مرداد 1393 - 22:08
انگلیس حساب بانکی ایرانی ها را مسدود می‏‎کند
بانک های انگلیسی در اقدامی معنادار، حساب مشتریان ایرانی و کسانی را که با ایران ارتباط دارند مسدود کردند.

به نقل از رجانیوز، در شرایطی که ویلیام هیگ با انتشار بیانیه ای خطاب به نمایندگان پارلمان انگلیس از بازگشایی سفارتخانه این کشور و بروز «انکشاف» در روابط ایران و انگلیس سخن گفته است، روزنامه انگلیسی ایندیپندنت با انتشار گزارشی، از یک برنامه پیچیده در بانک های انگلیس برای مسدود کردن حساب ایرانیان و یا انگلیسی تباران مرتبط با ایران خبر داده است.

ایندیپندنت امروز در پایگاه اینترنتی خود در مقاله ای به قلم "ماریا تادئو" نوشت: "الی رفیقی"، یک ایرانی 29 ساله با روادید دانشجویی سال گذشته نامه ای از بانک اچ اس بی سی انگلیس دریافت کرد مبنی بر این که حساب دو ساله وی در این بانک به سرعت بسته خواهد شد. وی هیچ سابقه ای در انتقال پول به ایران یا دریافت پول از این کشور نداشت و زمانی که حسابش بسته شد کمتر از هزار پوند در حساب خود داشت.

 وی به این روزنامه گفت: اول فکر کردم اشتباه شده است، بنابراین به بانک زنگ زدم و آنها به من گفتند که اهل کشوری هستم که در تحریم است. من با استفاده از بورس تحصیلی اینجا هستم.

 دکتر کیوان کمالوند، متخصص قلب و عروق در انگلیس نیز زمانی که متوجه شد مادرش که یک بازنشسته 72 ساله ایرانی-آمریکایی ساکن کنت انگلیس است نامه مشابهی از بانک اچ اس بی سی دریافت کرد بسیار خشمگین شد. در این نامه اطلاع داده شده بود که حسابی که وی برای مادرش به منظور دریافت مستمری از انگلیس باز کرده بود ظرف دو ماه بسته خواهد شد.

 دکتر کمالوند گفت با این بانک تماس گرفت تا بگوید مادرش اخیرا برای دیدن خانواده اش به تهران سفر کرده است و زمان زیادی را در ایران بوده است اما همین مسئله ظاهرا بهانه این بانک برای بستن حساب وی بوده است.

اسنادی که به دست این روزنامه رسیده است نشان می دهد مشتریانی که با ایران ارتباط دارند نیز نامه هایی مبنی بر بسته شدن حساب هایشان دریافت کرده اند و هم نگرانی از انتقال یا دریافت پول از کشورهای تحریم شده علت اقدام آنها بوده است.

 بانک اچ اس بی سی ادعا می کند نژاد یا دین در بسته شدن حساب مشتریانش نقشی نداشته است اما اعتراف کرد که پس از آن که مقامات آمریکایی در سال 2012 این بانک را 1/9 میلیارد دلار جریمه کرده بود، کنترل خود را افزایش داده است.

 

این در حالی است که انگلیس تبلیغات گسترده ای را به منظور بازگشایی سفارت خود در تهران آغاز کرده و کمیته روابط خارجی پارلمان این کشور در آخرین گزارش خود، بسته شدن سفارت انگلیس در تهران را ضربه بزرگی به این کشور برای برقراری ارتباط با سرپل های خود در ایران و اطلاعات گیری از ایران عنوان کرده است.

پیش از این و در اردیبهشت ماه سال جاری نیز «بانک آمریکا» (bank of america) که تعداد زیادی از دانشجویان و ایرانیان مقیم آمریکا در این کشور حساب بانکی داشتند بدون توجه به قوانین مالی ، حساب‌های بانکی آنان را مسدود کرده است.

شورای ایرانی‌تبارهای مقیم آمریکا طی نامه‌ای که اخیراً به مدیر عامل این بانک نوشته از رفتار تبعیض‌آمیز این بانک انتقاد کرده است.  مطابق آنچه در این سند آمده بانک مورد نظر تا کنون از ارائه پاسخ موجه به افراد مراجعه کننده خودداری کرده است.

مسدود شدن حساب بانکی دانشجویان و ایرانیان مقیم آمریکا در حالی صورت گرفته است که به صورت واضح و مشخص در توافقنامه ژنو تاکید شده که کشورهای 1+5 یک کانال مالی مطمئن برای هزینه های دانشجویان و بیماران و ... فراهم کنند.

در توافقنامه ژنو ، در این باره آمده است:

ایجاد یک کانال مالی برای تسهیل تجارت بشردوستانه برای نیازهای داخلی ایران با استفاده از درآمدهای نفتی ایران که در خارج نگهداری میشود. تجارت بشردوستانه محدود به تراکنش-های [مالی] مربوط به غذا و محصولات کشاورزی، دارو، تجهیزات پزشکی و هزینههای پزشکی [انجام‌شده در] خارج می‌شود. این کانال مالی، هنگام ایجاد آن، بانک های مشخص خارجی و بانک های ایرانی که محدودیت برای آنها تعیین نشده، را در بر می گیرد.

این کانال همچنین میتواند اجازه دهد:

الف) تراکنش های [مالی] مورد نیاز برای پرداخت تعهدات ایران به سازمان ملل متحد؛

ب) پرداخت مستقیم شهریه به دانشگاه ها و دانشکده ها برای دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در خارج کشور تا یک مبلغ توافق شده، برای یک دوره شش ماهه.

:This channel could also enable transactions required to pay Iran's UN obligations; and

.direct tuition payments to universities and colleges for Iranian students

studying abroad, up to an agreed amount for the six month period.

بی توجهی کشورهای 1+5 به مفاد توافق ژنو که با پذیرفتن تعهدات بیشتری از سوی ایران در تاریخ 29 تیرماه به مدت 4 ماه دیگر نیز تمدید شده است، تنها به ایجاد محدودیت های مالی برای دانشجویان ختم نمی شود و شامل مواردی دیگری چون افزایش تحریم ها، عدم تامین قطعات معیوب هواپیما، تهدید کشورها به انجام معاملات اقتصادی با ایران و ... نیز مربوط می شود.

به نظر می رسد با وجود خباثت دولت انگلیس در قبال ایران، به تاخیر انداختن پروژه بازگشایی سفارت انگلیس در تهران که این روزها از سوی وزارت امور خارجه نیز با جدیت در حال پیگیری است، میتواند نقش مهمی در تعدیل سیاستهای ضد ایرانی این دولت داشته باشد، چنانکه این دولت با وجود ابراز نیاز برای بازگشایی سفارت خود در تهران، همچنان مشغول آزار رساندن به اتباع  ایرانی ایجاد ضرر و زیان برای آنها ست. در شرایط موجود به نظر نمی‎رسد تعجیل برای بازگشایی سفارت انگلیس چندان ضروری باشد و برخوردی متناسب با رفتار غیردوستانه دولت خبیث انگلیس در قبال مردم ایران، حداقل انتظاری است که از دستگاه سیاست خارجی ایران می‎رود.

نظرات کاربران