27. بهمن 1392 - 20:04
هاشمی رفسنجانی: ورودم به بحث عربستان، در درجة اوّل از اختیارات رهبری و بعد دولت است
آیت الله هاشمی رفسنجانی در هشتمین بخش گفت و گو با پایگاه خبری «انتخاب» ، در مورد مسائل منطقه صحبت کرده و انحراف در بیداری اسلامی منطقه را اتفاقی قابل پیش بینی ارزیابی کرده و درعین حال می گوید: در انقلاب‌ها معمولاً این اتفاق‌ها می ‌افتد و ثبات اوضاع ایران پس از انقلاب به خاطر رهبری امام راحل استثناست.

به گزارش خامی ، به نقل از خبر آنلاین، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با اشاره به اتفاقات سوریه ، حمایت عربستان از تندروها و حضور تروریست ها در این کشور اضافه می کند که «کسانی که می‌خواستند از اعتراض مردم سوریه حمایت کنند ، پس از حضور تروریست ها، دیگر نمی‌توانند»

هاشمی همچنین هشدار می دهد که «احتمال دارد افراطیون، جنگ را به لبنان بکشانند»

وی در بخش دیگری از این گفت و گو، در پاسخ به سئوالی در مورد «تلاش ها برای سفر وی به عربستان» می گوید: من مسئولیتی ندارم که بگویم با این کار موافق یا با آن کار مخالف هستیم. این کار در درجة اوّل از اختیارات رهبری و سیاست‌های کلی نظام و بعد دولت است. باید اول طرحی مثل همین مذاکرات، تهیه و خطوط قرمز مشخص شود تا کسانی که برای مذاکره می روند؛ بدانندچه بگویند

متن این بخش از مصاحبه «انتخاب» با رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در پی می آید:

○ انتخاب: درمورد حوزة سیاست خارجی چشم‌انداز تحولات در ترکیه و مصر که مخالفین حکومت سوریه بودند. به نظر شما چه سرنوشتی در منطقه رقم خواهد زد؟

● آیت الله هاشمی: ترکیه که هنوز جدید است و تازه دارد شروع می‌شود اما در مصر، تونس و خیلی جاهای دیگر که در بهار عرب و یا بیداری اسلامی گام‌های بزرگی برداشتند؛ به نظر من به دست‌انداز بدی افتادند. یعنی اینهایی که پیروز شدند،خیلی زود دچار اختلاف ؛ درگیری و حتی انحراف شدند.البته در انقلاب‌ها معمولاً این اتفاق‌ها می ‌افتد و ثبات اوضاع ایران پس از انقلاب به خاطر رهبری امام راحل استثناست. شما انقلاب فرانسه را که مادر همة انقلاب‌های این چهار صد سال اخیر است ؛ نگاه کنید. بعداز آن چه افراطی‌گری‌ها ؛ چه خونریز‌ی‌ها و چه تخریب‌هایی بود! که واقعاً خیلی زیاد بود. در اینجا اشکال کار این شد که جریان‌هایی مثل القاعده ؛ سلفی‌ها، طالبانیسم‌ها و از این نوع تفکرات افراطی میدان داری کردند. بالاخره بدنه ی این کشورها مثل ما مردم مسلمان هستند، اینها می خواستند همان حالات افراطی خودشان را برکشور حاکم کنند. اکثریت مردم این گونه نیستند، مسلمان هستند؛ ولی نمی‌خواهند این گونه خونریزی کنند و این گونه افراطی عمل کنند، اینها سرکار آمدند و با تفکّر خودشان می‌خواستند اسلام را آن‌گونه تفسیر کنند. طبعاً عامه مردم یا بخش زیادی از مردم این را نمی‌پذیرند. در اینجاست که مشکل پیش می آید. در مصر مشکل این شد که ارتش وارد شد و نیروهای اسلامی افراطی را از میدان بیرون و حتی بازداشت کرد. برداشت. البته اخوان‌المسلمین افراطی نبوده و هشتاد سال سابقة اعتدال در مبارزات داشته است.

○ انتخاب: اخیراً هم در لیست گروه‌های تروریستی خود مصر اضافه شد.

● آیت الله هاشمی: البته این با تفکرات اصلی آنها نمی‌سازد که کارهای تروریستی کنند. ممکن است کسانی در اینها نفوذ کردند و ممکن است تغییر نظر داد ه باشند. شاید جوان‌هایشان گفتند که دیگر نمی‌توان مثل سابق بود ؛ چون آنها می‌زنند. ولی کلّ قضیه این است که همین افکار تند و همین افراطی‌ها آمدند و انقلاب‌ را به مسیر غیرقابل قبولی بردند و زمینه ای فراهم شد که ارتش دخالت کند و آنها را سرکوب کند. حتی تا آنجا پیش رفت که اینها را تروریست معرفی کند. معنایش این است که اموالشان را مصادره کند ودر هیچ جا حضور اجتماعی نداشته باشند و تروریست‌ هستند. الان می‌خواهند حزبی را با هشتاد سال سابقه که همیشه در آن اعتدال بوده؛ تروریست معرفی کنند. این هم افراط ارتشی‌ها ست و آن هم افراط آنها بود که می‌خواستند با تفسیر خودشان همه مردم را در زنجیر افکار پوسیده و غلط افراطی خودشان حبس کنند .به هر حال همین افراط و تفریط روزگار مصر را به اینجا رسانده است.

○ انتخاب: در سوریه ماجرا را چطور ارزیابی می کنید؟

آیت الله هاشمی:در سوریه اوّل مردم جمع شده بودند و اعتراض داشتند. وقتی برخوردها شدید شد؛ به تدریج آدم‌های افراطی آمدند و میدان را به دست گرفتند و از سراسر دنیا تروریست‌ها در آنجا جمع شدند و این گونه کردند .کسانی هم که می‌خواستند حمایت کنند ؛دیگر نمی‌توانند.

در لیبی مردم پیروز شدند؛ ولی الان دوباره دارد دچار جنگ همین افراطی‌ها می‌شود و واقعاً درهر شهری یک گروه تروریستی وجود دارد که به صورت رسمی خودشان مرکز دارند

. یمن به آن صورت درآمده که دیگر مشکل است به حالت اوّل برگردد. به نظر می‌رسد که الان مشکل اصلی اینها که از استبداد نجات پیدا کردند ؛ وجود افراطی‌هاست که دوباره استبداد جدیدی را به وجود آوردند.

○ انتخاب: آیا فکر می‌کنید افراطیون بتوانند جنگ را به لبنان بکشانند؟

● آیت الله هاشمی:می‌خواهند، ولی تا به حال کارهای کوچکی شده و شاید هم بتوانند.

○ انتخاب: نقش عربستان را در این فعالیت‌ها چقدر می‌دانید ؟

● آیت الله هاشمی:عربستان هم الان از همین نیروهای تندرو در آن قسمت‌ها حمایت می‌کند.

○ انتخاب: درمورد سفر حضرت‌عالی به عربستان بحث‌هایی مطرح شده بود. آیا این امید وجود دارد؟

● آیت الله هاشمی: اصل سفر بنا بود که برای زیارت و مراسم عمره به حج بروم که مشکلی نیست. مسأله این است که اگر بحث مذاکره برای حل مشکلات است ؛ باید اول در اینجا طرحی آماده شود که ما چه می‌خواهیم و آنها چه می‌خواهند. باید بحث‌های کارشناسی شود تا هر کسی که می‌رود ؛ با برنامه برود و مذاکره کند.

○ انتخاب: فکر می‌کنم روابط ایران و عربستان در هیچ‌دوره‌ای اینقدر تیره نبوده است.

● آیت الله هاشمی:بله. الان خیلی تیره است.

○ انتخاب: فکر می‌کنید این حاصل تندروی‌های ما بوده یا آن طرف؟

● آیت الله هاشمی:هر دو طرف

○ انتخاب: فکر نمی‌کنید در اینجا نیاز به این است که شخصیتی مثل حضرت‌عالی ورود کند؟

● آیت الله هاشمی:اینگونه نه. بروم که چه بگویم. من مسئولیتی ندارم که بگویم با این کار موافق یا با آن کار مخالف هستیم. این کار در درجة اوّل از اختیارات رهبری و سیاست‌های کلی نظام و بعد دولت است. باید اول طرحی مثل همین مذاکرات، تهیه و خطوط قرمز مشخص شود تا کسانی که برای مذاکره می روند؛ بدانندچه بگویند.
/

نظرات کاربران