28. بهمن 1392 - 10:58
هشدار سولاریوم/ وحشت کفش پاشنه‌بلند/ عاقبت دستشویی کثیف مدارس/ پیاز به مثابه آنتی‌بیوتیک و ...
مشاوران سلامت خبرگزاری فارس امروز در پاسخ به پرسش‌های تلفنی شهروندان نسبت به عواقب خطرناک استفاده ازسولاریوم بر روی پوست، پوشیدن کفش‌های تنگ و پاشنه‌بلند و خطرات ناگواری که دستشویی کثیف مدارس برای دانش‌آموزان هم از نظر جسمی و هم روانی دارد هشدار دادند.

به گزارش خامی ،  صدای مشاور سلامت خبرگزاری فارس برای ارتقای سطح سواد سلامت مردم و بالا بردن دانش مردم برای حفظ و مراقبت از سلامت جسمی و روانی خود مطالب آموزشی را منتشر می کند و در عین حال به پرسش‌های مطرح شده از سوی شهروندان در این زمینه پاسخ می دهد.

یادآوری می‌شود شهروندان ایرانی از هر جای ایران می توانند سئوالات مورد نظر خود را درباره مسائل مرتبط با سلامت جسم، سلامت روان،‌بیمارهای واگیر و غیر واگیر و راه‌های پیشگیری و درمان آنها طی تماس با شماره تلفن 02188911667 یا ایمیل moshaversalamat@farsna.net مطرح کنند.

پیاز خواص آنتی بیوتیکی و ضد مسمومیت دارد

مریم مهرآزی متخصص تغذیه در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، در مورد مزایای مصرف پیاز در غذا اظهار داشت: پیاز گیاهی است که اثرات درمانی زیادی دارد و در حال حاضر در تمام مناطق دنیا کشت می‌شود ولی می‌گویند که منشأ آن از ایران و افغانستان بوده است.

وی افزود: امروزه این گیاه تقریباً‌ در محتویات اغلب غذاهای ایرانی به صورت سرخ شده، پخته یا خام و در کنار غذا دیده می‌شود ولی اغلب افراد بیشتر آن را برای خوش طعم کردن غذا یا گرفتن بوی برخی مواد غذایی مانند مرغ استفاده می‌کنند غافل از اینکه پیاز خواص زیادی مانند خاصیت ضد سرطان، درمان بیماری‌های دستگاه و تنظیم قند خون است.

به گفته این متخصص تغذیه ترکیبات موجود در پیاز از تکثیر بیش از حد و تغییر شکل سلول‌ها جلوگیری کرده و معمولاً مانع از بروز سرطان می‌شود.

عضو انجمن تغذیه ایران تصریح کرد: اگر چه خوردن خام پیاز در کنار غذا بوی نامطبوعی دارد اما باید گفت اثر پیاز خام و تازه بر سلامت بیشتر از پیاز‌های سرخ شده یا پخته است و در پیشگیری از سرطان کبد بسیار مهم است.

مهرآزی خاطرنشان کرد:‌ مردم قدیم عصاره پیاز را برای پیشگیری و درمان آسم استفاده می‌کردند و امروزه گفته می‌شود که ترکیبات موجود در پیاز سبب تحریک عضلات صاف و باز شدن نایژه‌های دستگاه تنفسی می‌گردد.

وی با اشاره به اینکه مبتلایان به دیابت می‌توانند با مصرف پیاز تا حد زیادی قند خون خود را کنترل کنند، افزود: پیاز دارای یک نوع انسولین گیاهی است که برای بیماران دیابتی بسیار مفید است و قند خون را پایین‌ می‌آورد و ترجیحاً‌ مصرف پیاز خام در کنار غذا برای این افراد توصیه می‌شود.

عضو انجمن تغذیه ایران در پاسخ به اینکه آیا این موضوع که توصیه می‌شود در کنار غذاهای رستورانی برای جلوگیری از مسمومیت باید پیاز خورد، گفت: پیاز نوعی آنتی‌بیوتیک قوی محسوب می‌شود که تأثیر فوق‌العاده‌ای در از بین بردن میکروب‌ها دارد بنابراین به افراد توصیه می‌شود برای از بروز مسمومیت غذایی حتماً با غذا پیاز خام مصرف کنند.

مهرآزی بر این نکته تأکید کرد که می‌توان برای از بین بردن بوی پیاز خام پس از مصرف مقداری گردو یا نان سوخته یا مقداری سیب میل کرد اما برخی هم عرق نعنا یا آدامس‌های حاوی اسانس‌های مختلف را انتخاب می‌کنند.

هشدار سولاریوم

امیرهوشنگ احسانی، متخصص پوست و مو در گفت‌‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس در مورد عوارض استفاده از دستگاه سولاریوم برای برنزه کردن پوست، گفت: دستگاه‌های سولاریوم مولد تولید اشعه ماوراءبنفش هستند که با یک طول موج تعریف شده خاص سبب تخریب سلول‌های رنگدانه‌ساز پوست می‌شوند.

به گفته معاون آموزشی بیمارستان پوست رازی معمولاً افراد در حالت طبیعی زیر نور آفتاب خود را برنزه می‌کنند اما به دلیل محدودیت مکان یا تغییر فصل دستگاه سولاریوم را جایگزینی برای آفتاب می‌دانند.

احسانی خاطرنشان کرد: ‌اشعه ماوراءبنفشی که از دستگاه سولاریوم ساطع می‌شود. انرژی بالایی را در کوتاه‌مدت تولید کرده و سبب برنزه کردن فوری پوست می‌شود ک قاعدتاً آسیب‌هایی را نیز در پی دارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: شلی، افتادگی و تیرگی پوست از عوارض زودرس استفاده از دستگاه سولاریوم است و در نهایت در طولانی‌مدت خطر ابتلا به سرطان پوست را چندین برابر می‌کند که شاید یک یا دو ماه بعد از سولاریوم خود را نشان ندهد اما 15 یا 20 سال بعد در مناطقی که فرد خود را تحت اشعه سولاریوم قرار داده تغییرات بدخیمی پوست رخ خواهد داد که در سال‌های دور شاهد موجی از این تغییرات خواهیم بود.

احسانی به دیگر عوارض استفاده از سولاریوم اشاره کرد و گفت:‌ ایجاد ضایعات لکه‌ای نقطه‌ای روی پوست پس از از بین رفتن اثرات برنزه شدن و از دست دادن طراوت و شادابی پوست دیگر عوارضی است که شاید هر کسی به آن توجه نکند.

وی تأکید کرد: حتی در مواردی سوختگی‌های درجه یک تا درجه 3 ممکن است روی بدن فرد ایجاد شود که جای آن نیز باقی خواهد ماند. هر چه میزان دفعات استفاده از سولاریوم بیشتر باشد عوارض آن نیز بیشتر خواهد بود.

کفش پاشنه بلند، تنگ و پنجه‌باریک باعث التهاب شست پا می‌شود

احمد رضا جمشیدی، فوق تخصص روماتولوژی گفت: اختلال هالوس والگوس انحراف انگشت اول به سمت سایر انگشتان است که در این صورت قسمت خارجی پا برجسته می‌شود و کفش پاشنه بلند یا پنجه باریک یا تنگ، بر شدت انحراف و التهاب انگشت پا می‌افزاید.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، اظهارداشت: التهاب مجاور مفصل بند انتهایی پا، بونیون نام دارد که اگر فرد کفش تنگ و پنجه باریک بپوشد و این کفش، پایش را بزند قرمزی و التهاب در قسمت شست پا ایجاد می‌شود که به این بیماری بونیون می‌گویند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: اگر این اتفاق برای انگشت کوچک و پنجم پا رخ دهد بونیونت می‌گویند.

رئیس مرکز تحقیقات روماتولوژی گفت: بونیون و بونیونت به خاطر فعالیت طولانی با کفش نامناسب رخ می‌دهد.

جمشیدی تصریح کرد: اختلال هالوس والگوس انحراف انگشت اول به سمت سایر انگشتان است که در این صورت قسمت خارجی پا برجسته  می‌شود.

رئیس مرکز تحقیقات روماتولوژی افزود: اگر انگشت اول ملتهب شود در آن صورت بونیون نیز رخ داده است.

رئیس مرکز تحقیقات روماتولوژی، علل ایجاد بیماری هالوس والگوس را در وهله اول ارثی دانست و افزود: این انحراف می‌تواند بواسطه آرتروز انگشت شست یا روماتیسم مفصلی انگشت شست نیز ایجاد شود.

فوق تخصص روماتولوژی تصریح کرد: کفش پاشنه بلند یا پنجه باریک یا تنگ، بر شدت انحراف انگشت پا می‌افزاید.

وی به افرادی که دچار این بیماری شده‌اند و در مراحل ابتدایی قرار دارند و انحراف انگشت پایشان کم است توصیه کرد: از آتل‌های مخصوص بین‌انگشتی استفاده کنند؛ همچنین دقت داشته باشند که کفش نامناسب نپوشند.

جمشیدی افزود: استفاده از داروهای ضد التهاب و شستشو و ماساژ پا با آب گرم می‌تواند تا حدی از التهاب موجود بکاهد.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران  تصریح کرد: افرادی که انگشت شستشان روی انگشت کناری قرار می‌گیرد؛ همچنین کسانی که دیگر نمی‌توانند کفش بپوشند و در موقع راه رفتن به درد شدید دچار می‌شوند، توصیه به جراحی پیشنهاد مناسبی می‌تواند باشد چرا که در این صورت با کمک جراحی، انگشت شست را صاف می‌کنند یا با پیچ فیکس می‌کنند.

خلال دندان، لثه را خراب می‌کند

مصطفی فاطمی، یک دندانپزشک گفت: خلال دندان جایگزین مسواک، نخ دندان و دیگر ابزارهای مناسبی مثل نخ دندان نیست و استفاده نادرست از آن به آسیب لثه منجر می‌شود.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، اظهار داشت: موثرترین روش تمیز کردن دهان و دندان فارغ از مسواک و خمیردندان در واقع حرکت فیزیکی برای تمیزکردن سطوح دندان‌هاست.

این دندانپزشک گفت: در این مسیر استفاده از مسواک و نخ دندان با روش‌های علمی مشخص شده مسئله خاصی نیست اما در برخی افراد که وضعیت خاصی دارند استفاده از این ابزار به تنهایی کافی نیست.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی تصریح کرد: افرادی که در دندان‌های خود بریج دارند؛ همچنین بیمارانی که به خاطر بیماری لثه و امثال آن در بین دندانهایشان فضاهای وسیعی دارند نخ دندان نمی‌تواند به تنهایی در تمیز کردن دندان‌ها نقش داشته باشد.

 

وی به سوپر فلاس اشاره داشت و گفت: این وسیله، قطعه نخ دندانی است که دارای یک سر سفت (مثل سر بند کفش) است که می‌تواند به سادگی از زیر بریج عبور کرده و با حرکت نخ در زیر دندان به تمیزی آن کمک کند.

فاطمی تصریح کرد: این نوع از نخ دندان‌ها اغلب حجیم‌تر و قطورتر از نخ دندان معمولی هستند و می‌توانند فضاهای وسیعی را تمیز کنند.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی به مسواک بین‌دندانی اشاره کرد و گفت: این وسیله نیز ساختاری شبیه شیشه‌شوی دارد و در اندازه‌های مختلف برای تمیز کردن سطوح بین‌ دندانی و حتی زیر بریج کاربرد دارد.

این دندانپزشک ادامه داد: وسیله‌ای که اصطلاحاً خلال دندان نامیده می‌شود و معمولاً برای خارج سازی غذای گیرکرده بین دندانی مورد استفاده قرار می‌گیرد و سخت و چوبی است اغلب موارد بیش از آنکه به تمیز کردن دندان‌ها منجر شود و جایگزین نخ دندان و مسواک باشد باعث آزار به لثه می‌شود.

وی افزود: استفاده طولانی مدت از خلال دندان موجب تحلیل لثه بین دندانی می‌شود.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی تصریح کرد: این امر به واسطه ساختار انعطاف ناپذیر و گاهی باقیماندن ذرات خلال چوبی در لثه ایجاد می‌شود.

فاطمی ادامه داد: برخی محصولاتی از این دست با اندازه بسیار ظریف و از جنس پلاستیک نیز در بازار موجود است که استفاده از آنها منحصر به موارد خاصی است.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی گفت: خلال دندان جایگزین مسواک، نخ دندان و دیگر ابزارهای مناسب نخ دندان نیست و استفاده نادرست از آن به آسیب لثه منجر می‌شود.

عفونت کلیه و اختلالات روانی دانش آموزان نتیجه دستشویی کثیف مدارس است

نیلوفر حاجی زاده، فوق تخصص کلیه کودکان گفت: سنگ کلیه و عفونت ادراری کودکان نتیجه دستشویی کثیف مدارس است. معلمان فکر نکنند دانش‌آموزان برای فرار از کلاس به دستشویی می‌روند. بی‌توجهی به این مسئله ناراحتی‌های کلیوی و اختلالات روانی را به دنبال دارد.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، به مسئله دستشویی نرفتن کودکان در مدارس و عوارض آن اشاره داشت و افزود: یکی از مهمترین بیماری‌ها که در پی نگه‌داشتن ادرار در کودکان ظاهر می‌شود، عفونت ادراری است البته گاهی نیز فشار داخل مثانه به برگشت ادرار از مثانه به کلیه منجر می‌شود.

وی گفت: راهکار اصلی برای حل این مسئله در دست خود آموزش و پرورش است که باید در این امر دخالت کند.

فوق تخصص کلیه کودکان افزود: نظارت بر تمیز بودن سرویس بهداشتی مدارس از وظایف مسئولان بهداشت مدارس است و تمیز نگه داشتن آن از وظایف خدمتکاران است. در این بین مسئولان مدارس باید بر این امر تأکید داشته باشند و به دستشویی‌ها سرکشی کنند و از وضعیت بهداشت و تمیزی آن اطمینان حاصل کنند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: رعایت نکردن مسائل بهداشتی و تمیز نبودن سرویس بهداشتی مدارس می‌تواند خود منبع عفونت و آلودگی باشد اما از سوی دیگر کودکان در مواجهه ‌با دستشویی‌های کثیف ادرار خود را نگه می‌دارند و برای رفتن به دستشویی تمایل ندارند که این مورد می‌تواند به سلامت کودک لطمه وارد کند.

فوق تخصص کلیه کودکان اظهار داشت: باید به کودک آموزش داد که در شرایط معمول از دستشویی مدرسه استفاده کند و در منزل خود را دوباره بشوید و لباس زیرش را عوض کند.

فوق تخصص کلیه کودکان خطاب به معلمان گفت: معلمان فکر نکنند که دانش‌آموزان برای فرار کردن از محیط کلاس می‌خواهند به دستشویی بروند چرا که بعضی از دانش‌آموزان دچار تکرر ادرار هستند یا اینکه از مایعات زیاد استفاده کرده‌اند و نتوانسته‌اند در زنگ تفریح از سرویس بهداشتی استفاده کنند بنابراین معلمان حتی در اواسط کلاس نیز باید به دانش‌آموزان اجازه بدهند تا از سرویس بهداشتی استفاده کنند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران به والدین کودکان پیش‌دبستانی و کلاس اولی توصیه کرد: به فرزندان خود آموزش درست دستشویی رفتن را بدهید و بر تخلیه ادرار و شستشوی کودک نظارت داشته باشید و به کودکان گوشزد کنند که حتماً بعد از استفاده از دستشویی دست‌های خود را با آب و صابون بشویند.

حاجی‌زاده گفت: یکی از مهمترین بیماری‌ها که در پی نگه‌داشتن ادرار در کودکان ظاهر می‌شود، عفونت ادراری است البته گاهی نیز فشار داخل مثانه به برگشت ادرار از مثانه به کلیه منجر می‌شود.

فوق تخصص کلیه کودکان افزود: یکسری از دانش‌آموزان که نمی‌خواهند از دستشویی استفاده کنند خودخواسته از مایعات کمتری استفاده کنند که این امر باعث بروز سنگ در کلیه کودکان می‌شود.

وی مشکل دیگر استفاده نکردن کودکان از سرویس بهداشتی را نگه‌داشتن ادرار و در ادامه نم زدن دانست و هشدار داد: این مسئله می تواند مشکلات روحی و روانی مهمی را برای این دسته از کودکان به وجود آورد.

نظرات کاربران