به گزارش خامی ، به نقل از فارس، گروه کتاب و ادبیات: آنچه میل به برگزاری جشنواره را تقویت میکند و یا آنچه یک جشنواره را درخور و شایسته اعلام میکند، نه دبیر آن است و نه تعریف و تمجید رسانهها از این پروژه فرهنگی، بلکه تنها برگزاری در چارچوب سالم، حرفهای و مهمتر از آن در خور شان نظام جمهوری اسلامی ایران است که عیار جشنوارهای را بالا میبرد.
این روزها حرف و حدیث از جشنواره شعر فجر بسیار شده، از این سو موضع جالب برگزار کنندگان آن و از سوی دیگر سخنان قابل تامل وزیر ارشاد که باز هم رسانهها را محکوم اعلام کرد.
وجه تمایز جشنوارهای با جشنوارهای دیگر حضور چهرههای خاص و یا بزرگ کردن یک امر نیست، مسلما آنچه برای هر رسانه باید مورد توجه باشد وجود صداهای مختلف آنهم در جشنواره فجر و میدان دادن _ نه به تفکر خاص_ بلکه به افکار و اندیشههایی است که در مسیر اعتلای شعر و ادبیات گام بر میدارند.
این روزها دبیر جشنواره شعر فجر از تصمیم اهالی ادبیات برای اهل ادبیات سخن میگوید و از سوی دیگر به رسانهها میگوید: که «تصور نمیکنم یک خبرگزاری بتواند نهادهای قانونی ما را تحت فشار بگذارد»، کاکایی حتی بارها از حضور یدالله رویایی حمایت کرده و در مصاحبههای خود _البته با رسانههای خاص_ تنها به حضور شعر حجم و بیان این دیدگاه از سوی رویایی اشاره میکند، اما نادیده گرفتن وجه دیگر تفکر این شاعر اصلا برای مسئولان این جشنواره ظاهرا مهم تلقی نمیشود!!
سایت جشنواره نیز که دال بر تمام این احوالات است و از گفتوگو با افراد و شاعرانی خاص به روز میشود نکات جالبی در خود جای داده از جنگ ستارگان یا اودیسه فضایی 2014 تا مخالفت با دعوت رویایی با منشا سلیقه!! که نشان میدهد باید فرصت برای بیان تمام دیدگاهها وجود داشته و دارد اما فقط سلایقی که با رویکرد دوستان جشنواره همخوانی دارد.
نکته جالب روند ادامه دار و قابل تامل استعفاها در این جشنواره است، در این راستا به جز استعفای برخی شاعران که از اعضای شورای سیاستگذاری و یا اتاق فکر هستند خبر دیگری منتشر شد و آن اینکه یکی از اعضای اجرایی برگزاری این جشنواره در اعتراض به رفتارهای دبیر جشنواره از سمت خود استعفا کرده و احتمالا این روند منقطع نبوده و نشان از استمرار دارد. قدری تفکر و اندیشه درباره این استعفاها شاید بتواند کمککننده باشد، کما اینکه استعفا خود معنای واضحی دارد
.
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در راس مجموعه برگزار کننده جشنواره نباید توپ را در زمین رسانهها انداخته و آنها را متهم به کج و یا بدفهمی موضوعات کند، بلکه باید قدری از برگزارکننده جشنواره انقلاب درباره حضور یک غیر انقلابی در فجر بپرسد، اینکه نوک پیکان باز به سوی رسانهها باشد نه دردی دوا خواهد کرد و نه مرهمی برای شعر ارزشی خواهد بود.
چند صدایی بودن موضوعی است که برخی بر این باورند که «اگر در چارچوبی درست هدایت شود، میتواند به نوعی منجر به اتفاقات مثبتی نیز شود» اما رویه برخی متولیان اجرای این دوره جشنواره موجب شده تا انتقادات وارده نسبت به رویکرد آنان شدت بیشتری پیدا کند، جشنواره شعر فجر در هفت گام گذشته دبریان فراوانی داشته اما که در هیچ دورهای تا این حد انتقاد را به خود ندیده است.
ادبیات قطعا در هر صورت برای خودش تصمیم خواهد گرفت، اما معنای چند صدایی قطعا سرمه ریختن در دهان رسانهها نخواهد بود، چند صدایی یعنی روند متعادل و نه از سوی دیگر پشت بام افتادن، کم نیستند شاعرانی که در داخل صاحب سبک و وجاهت ارزشی هستند، کم نداریم شاعران و ادبایی که شعر را میفهمند و در آن تنفس میکنند، معدود نیستند تفکرات انقلابی در چارچوبهای واژه، هجا و وزن، آنچه مهم است انقلاب است و توهین نکردن به سرو انقلاب
.
چه خوب بود دبیر جشنواره و حتی آنان که چند صدایی را به معنای شنیدن صدای خاموش دهههای گذشته میدانند به این مهم هم فکر کنند که تقدم با کدام شاعران است، متوهمان و توهین کنندگان به انقلاب یا آنان که طی این سالها بار ارج نهادن به شعر را روی دوش خود داشتهاند.
بار انتقادات برای به دنبال گشتن و دعوت از شاعرانی نیست که در گوشهای حتی در خارج نشسته و نقد میکنند، انتقاد برای اصل ماجراست و آن سرو سبز انقلاب است که با چند صدایی هم خال بر نداشته و ایستاده است.
امروز جلسه شورای سیاستگذاری جشنواره شعر فجر برگزار خواهد شد که دو جلسه از آن برگزار شده نخستین آن معارفه بوده و دیگری به نحوی دیگر برگزار شده، به راستی در جشنواره شعر فجر معنای شورای سیاستگذاری سیاست بازی است یا گردهمایی؟!!
اما ارشاد بداند رویای استمرار شعر ارزشی و انقلابی «رویایی» نیست و با ایستادن مقابل انقلاب نمیتوان بلند گوی چند صدایی را به دست گرفت.
انتهای پیام/
نظرات کاربران