25. آذر 1393 - 15:59
بیماری سرطان شوخی یا واقعیت
رشد روز افزون بیماری سرطان به عنوان یکی از بیماری هایی که سلامت یا چه بسا جان انسان را تهدید می کند، هشداری برای اصلاح سبک زندگی در کاهش ابتلا به این بیماری است.

به گزارش خامی، به نقل از ایرنا، سالانه 90 هزار نفر بیمار سرطانی در کشور شناسایی می شود که 30 هزار نفر از این افراد جان خود را از دست می دهند.

با توجه به آمار منتشر شده از سوی منابع رسمی مبنی براین که ابتلای عضو معده انسان به این بیماری خطرناک بیشتر از سایر اعضای بدن است لزوم توجه به تغذیه سالم دو چندان می شود.

رییس اداره ثبت احوال گچساران گفت: آمارهای ثبت شده وفات در دفاتر اسناد رسمی نشان می دهد که 14 درصد از مرگ میرهای این شهرستان در سال جاری در اثر بیماری سرطان است.

عطاءاله گرجی نژاد افزود: از ابتدای امسال تاکنون ماهانه بطور میانگین چهار نفر در این شهرستان 120 هزار نفری بر اثر این بیماری جان خود را از دست داده اند.

وی بیان کرد: سن افراد فوتی بر اثر سرطان بیماری در این شهرستان کمتر از 35 سال است.

گرجی نژاد ابراز کرد: 313مورد واقعه وفات از ابتدای سال جاری تاکنون در دفاتر ثبت احوال شهرستان ثبت شده است.

رییس اداره ثبت احوال گچساران گفت: در چند سال گذشته بیشترین آمار مرگ میر در این شهرستان بر اثر کهولت سن بود.

وی ادامه دارد: 17 درصد از مرگ و میرهای این شهرستان در این مدت بر اثر تصادفات رانندگی بوده است.

گرجی نژاد تصریح کرد: افزایش آمار مرگ میر ها این شهرستان بر اثر تصادف و سرطان جای نگرانی دارد و متولیان امر در این زمینه چاره اندیشی کنند.

کارشناس بیماری های خاص شبکه بهداشت و درمان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به این که میزان بروز سرطان معده در این استان بالاتر از میانگین کشوری است گفت: 30 درصد از بیماری های سرطان ثبت شده در این استان مربوط به معده است.

ظفر پریسایی با بیان این که میانگین سرطان های معده ثبت شده کشور 12 درصد کل این بیماری است نسبت به رژیم غذایی نامناسب روزانه در این استان هشدار داد.

وی اظهار کرد:در سال 92 بیش از 420مورد بیمار سرطانی در کهگیلویه و بویراحمد به ثبت رسیده است که 300 نفر از این بیماران جان خود را از دست دادند.

کارشناس بیماری های خاص شبکه بهداشت و درمان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به پرداخت سه میلیارد و 700 میلیون ریال برای کمک به بیماران سرطانی در سال گذشته و سه میلیارد و 400 میلیون ریال در سال جاری گفت: این بیماری افزون بر رنج مبتلایان هزینه های سنگینی بر دوش مردم و دولت گذاشته است.

وی با اشاره به اهمیت مصرف میوه جات، سبزیجات تازه، غذاهای گیاهی در رژیم غذایی روزانه گفت: کاهش مصرف دخانیات، ترشی جات، غذاهای سرخ کردنی و غذاهای آماده نقش اثرگذاری در کاهش این بیماری دارد.

به گفته برخی کارشناسان کشاورزی وجود نیترات در برخی کودهای کشاورزی و مصرف ترشی نوعی گونه گیاهی به نام بیلهر از عوامل تاثیرگذار در بروز و افزایش بیماری سرطان معده در کهگیلویه و بویراحمد است.

متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه وبویراحمد، گفت: سرطان به رشد بی رویه و خارج از کنترل سلول های یک ناحیه از بدن گفته می شود.

دکتر امین ناظرمظفری افزود:در بدن انسان روزانه میلیون ها سلول سرطانی ایجاد می شود، اما سیستم دفاعی بدن این سلول ها را شناسایی و آنها را ازبین می برد.

ناظرمظفری بیان کرد: برهم خوردن تعادل بین قدرت سیستم دفاعی بدن و میزان سلول های سرطانی موجب بروز این بیماری می شود.

متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد با بیان این که بیماری های زمینه ای در افراد باعث بروز سرطان می شود،ابراز داشت: فردی که سیستم دفاعی بدن وی ضعیف و یا از لحاظ ژنتیکی استعداد آن را داشته باشد، برای ابتلا به سرطان مستعدتراست.

وی ابرازداشت: شایع ترین نوع سرطان در عضو معده است که فاکتورهای زیادی مانند عوامل تغذیه ای و محیطی و خودشخص در بروز این سرطان موثر هستند.

ناظرمظفری به نقش عوامل تغذیه ای اشاره کرد و گفت: مصرف زیاد نمک، نیتریت و نیترات ها، عفونت به یک نوع باکتری به اسماچ پیلوری، استفاده از غذاهای دودی و نمک سود و کنسروها، عدم استفاده از میوه، سبزی جات و غذاهای تازه و عدم به کارگیری یخچال در نگهداری غذاها، از جمله عوامل اثرگذار در ابتلا به بیماری سرطان معده است.

وی کم خونی را که در واقع کمبود ویتامین B12 است، یکی از عوامل مرتبط با خود شخص نام برد و اظهار داشت: بیماری های زمینه ای در فرد، مانند زخم معده های طولانی مدت، سایر بیماری های مرتبط با معده، پولیپ ها و بیماری های زمینه ای آن، تیپ شخصیتی A(فردی که پر از استرس و خیلی عصبی است)، از دیگر عوامل ابتلا به سرطان معده محسوب می شوند.

متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد در ادامه افزود: فاکتورهای محیطی مؤثر بر سرطان معده، شامل انجام رادیوتراپی و تماس با اشعه ایکس و اشعه یونیزان است.

وی با اشاره به این که بعضی از گیاهان دارویی و تلخی که در بعضی از مکان ها به صورت بومی پرورش می یابند و به صورت نوعی خوراکی یا غیرخوراکی مصرف می شوند، در ابتلا به سرطان معده بی تاثیر نیستند، یادآور شد: توصیه می کنیم مردم حتی ازخوردن این گیاهان اجتناب نمایند.

ناظرمظفری با بیان این که بیشترین علایم بروز سرطان معده، بی اشتهایی و کاهش وزن است، خاطرنشان کرد: در 95 درصد بیماران شاهد این نشانه ها هستیم که در برخی موارد کاهش وزن بیماران تا 40 کیلوگرم نیز مشاهده شده است.

وی اضافه کرد: سیری زودرس، درد ناحیه شکم، سختی بلع، زردی و درد در دیگر قسمت های بدن از دیگر علایم بروز سرطان معده است.

ناظرمظفری اظهار داشت: در کنار عامل ژنتیک(مانند افراد شرق آسیا و ژاپن)، همچنین سبک زندگی ماشینی، عدم فعالیت و استفاده از چربی های اشباع شده، ریسک ابتلا به سرطان معده را در افراد بالاتر می برد.

مظفری توصیه کرد: اگر فردی بیماری زمینه ای مانند زخم معده دارد حتما به پزشک معالج مراجعه و داروی مناسب را مصرف کند زیرا زخم معده از عوامل اصلی بروز سرطان معده است.

وی اضافه کرد: از لحاظ تاثیر شاخص جنسیت شیوع سرطان معده در مردان بیشتر از زنان است.

متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد گروه خونی را نیز بی تاثیر در این بیماری دانست و گفت: اما در افرادی که گروه خونی A دارند ریسک ابتلا به سرطان معده بالاتر است.

وی ادامه داد: ریفلاکس یا برگشت غذا در سرطان معده تاثیری ندارد اما ممکن است باعث ابتلا به سرطان مری در افراد شود.

ناظرمظفری با اشاره به این که تشخیص سرطان معده، فقط با آندسکوپی امکان پذیر است، اظهار داشت: سرطان معده با آزمایش و معاینه، تشخیص قطعی داده نمی شود و الزاما باید تحت آندسکوپی قرار گیرد.

وی اضافه کرد: اگر ضایعه ای تشخیص داده شد، تحت نمونه برداری قرار می گیرد و سپس درمان های جراحی و شیمی درمانی و همچنین پرتو درمانی برای بیمار شروع می شود.

ناظرمظفری تاکید کرد: عدم استفاده از غذاهای نمک سود و نیترات دار و کنسروی، تغییر روش سبک زندگی، عدم استفاده از غذاهای چربی دار یا فست فود و ترک استعمال دخانیات و الکل در پیشگیری از سرطان معده تاثیر بسزایی دارد.

وی در ادامه افزود: استفاده از میوه و سبزیجات تازه، مصرف آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین A، E، C، چای سبز، استفاده از چربی های اشباع نشده در برنامه غذایی، فعالیت منظم و ورزش و همچنین عدم استفاده خودسرانه از داروها، از دیگر مواردی است که ریسک ایتلا به سرطان معده را نیز کاهش می دهند.

وی با بیان این که دغدغه اصلی اکثر بیماران، خوش خیم یا بدخیم بودن بیماری است، گفت: منظور از بیماری سرطان تشخیص داده شده نوع بدخیم آن است و در بسیاری از موارد ممکن است، بیماری های خوش خیم بدون هیچ نشانه خاصی از سرطان عملا نیاری هم به شیمی درمانی یا پرتو درمانی پیدا نکنند.

نظرات کاربران