به گزارش پایگاه خبری باشت نیوز، پنیرک گیاهی است دارویی که در استان کهگیلویه و بویراحمد به آن "توله" می گویند و در اواخر زمستان و اوایل بهار به صورت خودرو در مزارع، باغ ها و زمین های کشاورزی می روید.
این گیاه دارویی در استان های بوشهر، خوزستان، کرمانشاه و فارس نیز به همین اسم (توله) نامیده می شود.
این گیاه که در برخی از نقاط کشور بنام "پنیرک"شناخته شده، از آن به صورت دمنوش و بورانی تهیه و استفاده می شود.
در برخی نقاط نیز آن را به همراه ترشیجات مانند آب نارنج استفاده کرده ولی در استان کهگیلویه و بویراحمد و در شهرستان باشت بیشتر همراه با ماست و سرخ کرده استفاده می کنند.
در ادامه به خواص دارویی پنیرک می پردازیم:
تاثیر بر روی غدد:
دمنوش توله در سلامت کبد و پاک کردن آن موثر است و برای درمان یرقان مورد استفاده قرار میگیرد.
تاثیر بر روی دستگاه تنفسی :
دمنوش گلهای توله به خاطر داشتن موسیلاژ، یکی از داروهای خوب ضد سرفه است.
برای رفع زکام به کار میرود.
تورم دهان و گلو را برطرف میسازد.
دمنوش ساقه و برگ آن، گرفتگی صدا را برطرف میکند.
تاثیر بر روی دستگاه گوارش:
دمنوش توله به عنوان ضد اسهال عمل میکند، ملین است ویبوست را برطرف میسازد، خلط آور است و دمنوش گل توله،تورمهای رودهای و معدهای را رفع میکند.
استعمال جوشانده آن به صورت کمپرس گرم و حمام در رفع ناراحتیهای بواسیر،بعضی تومورها، ورم پلک چشم و غیره موثر است و در درمان دل پیچه کمک میکند.
تاثیر بر روی دستگاه ادراری و تناسلی:
دمنوش گل توله ادرار آور است، مقوی رحم میباشد، دارای ویتامین A وB وC است و در درمان بیماریهای کلیه و مثانه بسیار موثرو تاثیر گذار می باشد و برای سوزش مجاری ادراری مفید است، دمنوش آن برای عفونت مثانه موثر است.
تاثیر بر روی پوست:
دمنوش توله در درمان جوشهای پوستی کاربرد دارد و از دمنوش غلیظ آن که اثر نرم کننده پوست بدن را دارد به صورت لوسیون استفاده میشود.
از خواص دیگر این گیاه دارویی میتوان به ترکیب پودر خشک شده توله با روغن زنجبیل،یک مسکن قوی برای درد نام برد.
موارد منع مصرف و عوارض جانبی:
عوارض خاصی برای آن ذکر نشده است اما از استفاده زیاد آن باید خودداری کرد،از نظر طب سنتی؛توله را معتدل و تا حدودی سرد و تر میدانند.
طرز تهیه غدای محلی "توله" یا پنیرک:
اول برگ های "توُله" را جدا کرده و شسته و درشت خرد می کنیم و به همراه سیر خرد شده و مقداری آب می پزیم.
سپس آن را آبکش کرده و با پیاز داغی که قبلاً آماده کردیم اضافه می کنیم و پس از آن نمک، زردچوبه، فلفل و رب انار را اضافه و مقداری تفت می دهیم و در آخر آب نارنج را به آن اضافه می کنیم.
گزارش/خانم سجادی
انتهای پیام/ک308
نظرات کاربران